Goede voornemens: 10 tips om vol te houden

goede voornemens volhouden

Goede voornemens. Vrijwel iedereen neemt zich voor om in het nieuwe jaar te stoppen met roken, minder te drinken, gewicht te verliezen of meer te sporten. Maar het volhouden van je goede voornemens is nog best een uitdaging. Daarom geven wij je 10 beste tips om die goede voornemens vol te houden en te realiseren.

1. Blijf realistisch

De nummer 1 reden waarom veel goede voornemens niet slagen is doordat het niet realistisch is. ‘Nooit meer je favoriete chocolade eten’ of ‘5x in de week gaan sporten’. Het klinkt heel vooruitstrevend, maar als je een druk leven hebt en 1x in de week sporten al een uitdaging is, kunnen wij je al vertellen dat je goede voornemen niet zal slagen. Kijk wat past in je leven en pas hier je goede voornemen op aan.

2. Vertel het je omgeving

Door familie en vrienden op de hoogte te brengen van je goede voornemens is de kans veel groter dat je slaagt. Zo zal je minder snel een taartje aangeboden krijgen als men weet dat je serieus aan het afvallen bent. Bovendien kan je omgeving je motiveren om vol te houden als je een off day hebt.

3. Zoek medestanders

Nog beter dan steun zoeken in je omgeving: medestanders zoeken die hetzelfde doel hebben. Vind een vast sportmaatje, stop samen met je man met roken of ga bij een lijnclubje.

4. Ondersteunende producten

Op eigen kracht afvallen of stoppen met roken is vaak lastig. Extra ondersteuning in de vorm van producten die je een steuntje in de rug geven is dan ook zeer welkom. Bijvoorbeeld Nicotinell bij het stopen of minder roken en Atkins, Weight Care en XLS Medical als je wat kilootjes wilt kwijtraken.

5. Deel je doelen op in kleinere doelen

Maak je doelen behapbaar door ze op te delen in kleinere doelen. In plaats van ‘Ik wil afvallen’, is het veel realistischer om te zeggen ‘Ik wil in januari 2 kilo afvallen door meer te sporten en gezonder te eten’. In februari kan je vervolgens het volgende subdoel bepalen. Net zolang tot je het echte doel (10 kilo kwijtraken) hebt behaalt.

6. Vermijd verleidelijke situaties

Als je wilt stoppen met roken is het niet zo verstandig om in de lunchpauze met die rokende collega’s een ommetje te maken buiten. Of als je net bent begonnen met afvallen, ga dan niet mee naar een restaurant waar geen gezonde opties op het menu staan.

7. Off days zijn toegestaan

Iedereen heeft wel eens een off day waarop alles tegenzit. Juist dan is het belangrijk om niet op te geven, maar het simpelweg te accepteren en de volgende dag de draad weer op te pakken.

8. Maak niet teveel goede voornemens

En afvallen, en stoppen met roken, en zuiniger leven. Het is al lastig zat om één routine te veranderen, laat staan meerderen. Kies dus het liefst voor slechts één goed voornemen zodat je daar al je wilskracht en discipline in kan stoppen.

9. Beloon jezelf

Motiveer jezelf extra door jezelf te belonen als je al een tijdje goed bezig bent of een deel van je doel hebt behaald. Koop bijvoorbeeld een nieuwe spijkerbroek als je 5 kilo bent afgevallen of koop een lekker luchtje als je gestopt bent met roken.

10. Houd een dagboek bij

Houd je vorderingen bij in een dagboek. Was je taille eerst 76 en nu 75? Top! Schrijf het op en het voelt echt als een overwinning. Hetzelfde geldt voor als je zuiniger wilt leven; houd in een schriftje je inkomsten en uitgaven bij en noteer wat je bespaart.

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *